Produkty, które na co dzień kupujemy, bardzo często opakowane są folią. Uchodzi ona za jeden z lepszych materiałów, który zabezpiecza żywność czy inne artykuły przed zanieczyszczeniem, uszkodzeniem oraz ułatwia bezpieczny transport różnych artykułów. Szczególnie w przypadku jedzenia, powinna być ona odpowiednio wyprodukowana i bezpieczna w użytkowaniu. Czym charakteryzuje się folia spożywcza?
Folia to jeden z wygodniejszych sposobów na pakowanie produktów. Ułatwia ona szybkie i efektowne pakowanie produktów żywnościowych o różnych kształtach i konsystencji. Szukając producenta opakowań foliowych, warto zwrócić uwagę na różnorodność jego oferty. Im większy wybór, tym większa pewność, że produkcja przebiega w odpowiednich warunkach, przy wykorzystaniu najlepszego sprzętu i wiedzy pracowników, którzy odpowiadają za proces wytwarzania folii. Opakowania z tworzyw sztucznych mogą występować w różnej postaci. Popularne są między innymi:
Dzięki nim zawartość pozostaje w jak najlepszym stanie, nie dostaje się do niej powietrze, drobiny kurzu, co mogłoby znacząco pogorszyć jej jakość.
Najważniejszymi właściwościami folii spożywczej są jej wytrzymałość, odporność na czynniki zewnętrzne, ciecz i inne substancje oraz rozciąganie i ochrona żywności przed uszkodzeniem, wyschnięciem lub zanieczyszczeniem. Co ważne, folia nie powinna wpływać na opakowany produkt, nie może zmieniać jego zapachu, smaku czy konsystencji. Dlatego do jej produkcji wykorzystuje się tworzywa sztuczne, na przykład polietylen lub polipropylen.
W zależności od ostatecznego wyglądu opakowania foliowego mogą one powstawać poprzez wylewanie lub wytłaczanie z wykorzystaniem ciśnienia powietrza. Często łączy się je z innymi materiałami, na przykład papierem, który odpowiednio zabezpieczony, również nie wpływa na jakość artykułów zapakowanych w taką torebkę.